Gepubliceerd in GVA op 31 oktober 2019

portret Jan

Deze vijf Mechelse restaurants, brasseries en café's strijden om de lekkerste spaghetti Bolognese. In onze zoektocht naar de plek waar ze de beste spaghetti bolognese serveren legde u ons 560 restaurants, brasseries en ook café's voor. Vijf daarvan gingen met de meeste pluimen lopen: in 't Kruisken in Lier, café De Mops in Melsele en Via Via, Nino's en La Terrazza in Mechelen.

Uitbater Jan Lemmens kocht in 't Kruisken 29 jaar geleden van Walter Grootaers, boegbeeld van de Kreuners. Maar zijn café is intussen om iets heel heel anders bekend: om het enige recht op de kaart en dat is spaghetti bolognese. Jan ontwierp deze versie van het gerecht zelf toen hij op 17-jarige leeftijd wilde koken voor zijn moeder. Wellicht heeft hij een te duchten klant aan Giancarlo die samen met mama Maria en zus Luisa La Terrazza uitbaat. Giancarlo heeft de competitie in zich, want in 2016 was hij de beste pizzamaker van de provincie en vorig jaar stond hij in de nationale finale. Nu nog zien hoe hij het met spaghetti doet.

Reiscafé Via Via is gevestigd in een van de knapste historische gebouwen van Mechelen: het 15e-eeuwse Molenhuis. Bart Happaerts, David van Damme en Andy Van Woensel zwaaien er de plak nadat ze hun baan in het onderwijs hadden opgegeven voor deze reis in eigen stad.

Restaurant Nino's is al langer een vaste waarde in Mechelen. Al 20 jaar runnen Nino, Peggy en Laura dit italiaanse familierestaurant. En over dat soort van restaurants moet je hem niet leren, want Niels beide broers en zijn zus hebben allen een restaurant in het Mechelse. Neef Gianluca di Taranto is niet alleen sommelier van sterren zaak The Jane maar ook beste somelier van het jaar.

De laatste laureaat is café De Mops in Melsele. Het café dateert uit 1850 en was eerst een duiven lokaal, daarna een hippie café en tegenwoordig open voor iedereen als café, restaurant en jazz kroeg. In de zomer trekt het terras wandelaars en fietsers, 's avonds komt een ander publiek voor muziekoptredens.

Nu is het aan ons om te zien welke van de vijf populaire instellingen de beste spaghetti bolognese kan bereiden voor onze jury. De juryleden zijn Willem Asaert, die dagelijks vergelijkende productanalyses doet en gastronomisch journalist van uw krant, Johan van Baelen. De definitieve top drie wordt vrijgegeven op vrijdag 15 november.